Att göra i Leksand

Ska du besöka Leksand? Den pittoreska orten för ofta tankarna till livliga midsommarfiranden, goda knäckebröd, ishockey och vackra hantverk. Här tipsar vi dig om sevärdheter och upplevelser garanterat ger dig en minnen för livet tillsammans med nära och kära! 

Oavsett om du reser ensam, med en partner eller med hela familjen bjuder Leksand på ett stort utbud av upplevelser du sent kommer att glömma. Njut av den vackra naturen i en av Dalarnas mest välbesökta städer.

Familjevänliga aktiviteter i Dalarna & Leksand

I Leksand finns det aktiviteter som förenar både stora och små. Vare sig du vill ta familjen på hockey, hänga på en vattenpark eller besöka historiska sevärdheter finns det något för alla. Ta bilen eller cykeln till slående utkiksplatser och utforska gamla kyrkor och vackra träbyggnader i trakten. Eller varför inte testa att åka Siljan runt på cykel? Leksands fantastiska natur bjuder in till en mängd olika friluftsaktiviteter. Ta en vandring i någon av de många vandringslederna, eller varför inte paddla kanot på Siljan? För den som vill uppleva naturen på ett annorlunda sätt kan en ridtur genom de dalsländska skogarna vara ett minnesvärt äventyr. På vintern förvandlas området till ett paradis för skid- och snöskoteråkare. 

För den kulturintresserade finns det gott om historiska sevärdheter att utforska. Besök Leksands kyrka, en av Dalarnas största landsortskyrkor, som daterar sig tillbaka till 1200-talet. Kyrkan är känd för sina vackra målningar och sin imponerande arkitektur. Ett annat intressant besöksmål är Hildasholm, ett historiskt hem som nu fungerar som museum. Här kan du lära dig mer om livet i Leksand förr i tiden och njuta av de vackra trädgårdarna.

Traditionell smideskonst i Leksand

Förutom den vackra naturen och de historiska byggnaderna är både Leksand och Dalarna kända för sina hantverkstraditioner. En klassiker är dalahästen som med sin målade dekor ofta får representera Dalarna. Smideskonst är ytterligare ett hantverk som associeras med landskapet, där metall förvandlas till fantastiska skapelser. 

 

Att besöka vår smedja i Leksand är som att resa tillbaka i tiden och uppleva en hantverkstradition som gått i arv genom generationer. I vår familjeägda smedja hittar du skickliga hantverkare som med sina händer och klassiska verktyg förvandlar råmetall till konstverk. Smedjan i Leksand erbjuder en unik inblick i både den historiska och samtida metallkonsten. Ett besök här är helt enkelt ett måste!

Per och Smedjan

Vår smedja i Dalarnas hjärta

Käck och Hedbys brukssmide representerar en viktig del av Leksands kulturella arv. Här kan du bevittna hur traditionella tekniker och metoder används för att skapa både funktionella och dekorativa föremål. Vi är ofta glada att dela med oss av vår kunskap och smedjans historia, vilket ger dig som besökare en djupare förståelse för detta gamla hantverk. Att se en smed arbeta vid härden, använda hammaren och städet för att forma glödande metall, är en fascinerande och lärorik upplevelse som förtjusar hela familjen.

Produkterna som skapas i vår smedja är unika och handgjorda med stor precision och kärlek till hantverket. Här kan du hitta allt från vackra ljuskronor i smide och prydnadsföremål till grindar och räcken. Dessa föremål är inte bara användbara och dekorativa utan de är även mycket hållbara tack vare sin höga kvalitet. Dessutom är det en perfekt present till dig själv eller någon du tycker om! Att köpa en handgjord produkt från vår smedja i Leksand är att investera i ett stycke historia och tradition.

Sammanfattningsvis, oavsett om du söker äventyr, kultur eller avkoppling, har Leksand något för alla. Med sin rika historia, fantastiska natur och stora utbud av aktiviteter är det en plats som garanterat kommer att ge dig minnen för livet. Missa inte ett besök i vår smedja för att uppleva den traditionella smideskonsten och se hur våra skickliga hantverkare förvandlar metall till vackra och funktionella föremål. Låt dig inspireras av det gedigna hantverket och lär dig om de historiska teknikerna. Ett besök i smedjan är inte bara en resa tillbaka i tiden, utan det ger dig även en möjlighet att ta med en bit av Leksands rika hantverkstradition hem.