Käck & Hedbys – En glödhet hundraåring

Historien har mycket att lära oss, och ibland kan vi känna dess påverkan tydligt, som när vi besöker Käck & Hedbys i Leksand. Denna smedja med sin fabriksförsäljning har blivit en populär destination och firar i år sitt 100-årsjubileum. Här klingar fortfarande hammarslagen och sammanflätar en tusenårig epok med vår samtid.
Siljansbygden har länge varit en betydelsefull plats för järnframställning. Ursprungligen fokuserades tillverkningen på att skapa verktyg och redskap som underlättade vardagens utmaningar. Med tiden har behoven förändrats, och samtidigt har smideskonsten utvecklats och förfinats.
De smedjor som har hållit denna stolta tradition vid liv har tyvärr blivit allt färre. Men i hjärtat av Leksand fortsätter denna tradition att leva tack vare Tina och Ola Lindqvists starka engagemang och passion.
Ola Lindqvist påpekar, ”Det är viktigt att ha historiska perspektiv; det hjälper oss att förstå hantverket bättre. En gång i tiden fanns bysmeder i nästan varje by. Men tider har förändrats.”.

image

Historien lever vidare i smedjan

Historien kommer till liv i smedjan på Käck & Hedbys, där nästan allt som tillverkas är exklusiva och hantverksmässiga produkter som ger en touch av elegans till hem och hus. Deras sortiment inkluderar ljusstakar, ljuskronor, vindflöjlar, grindar, bord och mycket mer.
Tina och Ola Lindqvist, ägarna, blir glada när besökare jämför deras smedja med andra populära besöksmål som till exempel dala­häst­till­verkningen i Nusnäs. Det ger dem energi att veta att besökarna trivs när de besöker smedjan och att deras produkter pryder många svenska hem.
När du besöker Käck & Hedbys blir det omedelbart uppenbart att du är i närvaro av levande industrihistoria. När du öppnar dörren möts du av en rustik försäljningsyta full av föremål från golv till tak. Därefter når du själva verkstaden, där tiden verkar ha ”stannat” och tar dig tillbaka i århundraden.
Smedjan sprakar av aktivitet med sina eldar som brinner hela dagarna, och maskinerna de använder har en ålder på 125 år, inklusive deras fjäderhammare från slutet av 1800-talet. Besökarna kan känna att allt är levande och äkta när de besöker platsen. Tina och Ola vill att besökarna ska komma nära och uppleva en riktig höjdpunkt när de besöker smedjan, oavsett ålder.

image

Klassisk tuppstake och innovation lockar

Den mest framstående stjärnan som drar till sig besökare i busslaster är den tidlösa tuppstaken, som har sitt ursprung från 1904 och finns i flera olika modeller. Konstnären bakom dessa mästerverk var Gustav Ankarcrona.

Tuppstaken är inte bara en uppskattad prydnad utan också en symbol för kärlek, och den har till och med äran att pryda ett frimärke. Dess inflytande går bortom smedjans väggar, och den fungerar som en rondelldekoration vid södra brofästet i Leksand. Med sina imponerande sex meter i höjd är det otvivelaktigt den största tuppljusstaken i hela världen.

Tina är stolt över att säga, ”Den har blivit en mycket uppskattad symbol för Leksand.”
Tina och Ola Lindqvist tog över verksamheten för elva år sedan och befinner sig i en spännande position där de balanserar mellan att hedra historien och se framåt mot framtiden. Trots att försäljningen går starkt, både i den fysiska butiken och online, har de en vilja att vara innovativa och kontinuerligt utveckla nya produkter som tilltalar deras kunder.

Tina fortsätter, ”Vi vill vara innovativa och skapa något nytt, det är vad som driver oss framåt. Järnet har så många spännande egenskaper, och många av våra kunder utmanar oss med sina egna idéer och skisser på saker de vill ha tillverkade. Det kan vara små eller stora projekt, och vi gör allt vi kan för att uppfylla deras önskemål.”.

image

Klassisk tuppstake och innovation lockar

Namnet Käck & Hedbys har sitt ursprung i en smidesverksamhet som grundades år 1922 av två personer, Johan Käck och Johan Hedbys, på Noret i Leksand. Senare flyttade verksamheten till sin nuvarande plats på Åkerö, strax söder om Leksands centrum.

Det är verkligen en ära att fira 100 år och att få förvalta detta kulturarv. Det är ovanligt att en verksamhet har funnits i så många år utan avbrott, och detta är något som Ola Lindqvist noterar med stolthet.

För att markera jubileumsåret har de introducerat nya produkter, inklusive en ny modell av ljusstake. Senare under året planerar de också att ha ett mer officiellt firande.

Sommaren är en viktig tid för dem, med ökande turistströmmar, men de har också lyckats sprida sin verksamhet över året. Slutligen vill Tina hylla sina smeder och påpekar att allt är möjligt tack vare deras passion för hantverket. Att arbeta där kräver en daglig kärlek till sitt arbete, och det är en avgörande faktor för deras framgång.